Polibusze vs oryginalne tuleje zawieszeniaSprzet |
utworzono: 2011/12/31 12:00 |
|
|
Ciekaw jestem Waszej opini na temat polibuszy - jakie wady i zalety mają jedne i drugie? Co sądzicie na ten temat? |
||
| #380 | wysłano: 2012/01/05 21:17 | |
|---|---|---|
|
Ja przejeździłem jakieś 40 tys km na polibuszach OME w Land Cruiser HDJ 80 - mam złe doświadczenia. Moim zdaniem polibusze przyczyniły się do szybszego zużycia elemntów zawieszenia. Teraz wracam do oryginalnych tulei metolowo-gumowych. Jak już wymienię to dam info i fotki.
|
||
| #385 | wysłano: 2012/01/06 12:35 | |
|
Wybrał bym raczej oryginalne. Testowałem i supe... i old.... i uważam że oryginalne są leprze. Chociaż jest taka jedna firma wśród wielu w Polsce co robi takie żeczy i sprawdziłem są bardzo dobre. |
||
| #481 | wysłano: 2012/01/20 22:47 | |
|
Polecałbym raczej poliuratanowe tuleje. W patrolu 3,3td. Po wstawieniu poliuretanowych w tylne zawieszenie, w przód oryginalne, po około roku przednie były znowu do wymiany, a tylne jak nowe. Poliuretanowe minimalnie ciężej się montuje ale trzymają na pewno dłużej niż oryginały.
|
||
| #482 | wysłano: 2012/01/20 22:48 | |
|
Poliuretanowe, sorki.
|
||
| #483 | wysłano: 2012/01/21 00:57 | |
|
Ale Patrol 3.3 to pewnie K160 albo K260 na resorach - może tam to trochę inaczej pracuje niż w wprzypadku wahaczy. A stosowałeś oryginalne tuleje gumowe czy jakieś zamienniki? |
||
| #833 | wysłano: 2012/03/25 17:06 | |
|
Opisałem tu swoje doświadczenia z polibuszami: http://www.wterenie.pl/4x4,tuleje-poliuretanowe-czy-oryginalne-gumowo-metalowe-polibusze-vs-silentbloki,213 Ja w każdym razie stoję już na oryginalnych tulejach gumowo-stalowych ;-) |
||
| #934 | wysłano: 2012/04/16 23:35 | |
|
wygląda na to, że polibusze są mniej trwałe, jednak są sporo tańsze od tulei gumowych (oryginałów) |
||
| #942 | wysłano: 2012/04/20 12:44 | |
|
a ja znów mam odmienne zdanie, wsadziłem polibusze do RRC i wyeliminowałem problem luzów na przeszło 2 lata. Jeżdżę i to nie po asfalcie i jak dotychczas luzów brak. Pamiętam zamierzchłe czasy jak to pracowałem "na warstacie" i często-gęsto zjeżdżały sprzęty z luzami, nawet w oryginale. Polecam polibusze tylko warto sprawdzić przed zakupem co i skąd się kupuje. Znane sa przypadki polibuszy kiepskiej jakości, warto zasięgnąć języka.
|
||
| #946 | wysłano: 2012/04/22 11:01 | |
|
Dzięki za opinie! Ja też podrążyłem trochę tamat i jak zwykle są wady i zalety tulei metalowo-gumowych i polibuszy. Tuleje są OK pod warunkiem, ze są oryginalne, zamienniki nie cieszą się dobrą opinią. Oryginalne tuleje są dość trwałe. Samochód jest na nich bardzo miękki, dobrze wybiera drobne nierówności. Polibusze z kolei są różnej jakości, z tego co wiem, niektóre to toalny szmelc. Ale dobre poliuretany są naprawdę OK, w miarę trwałe i co dla części może byc ważne - auto robi się sztywniejsze i na asfalt jest naprawdę lepiej. Cena też bardziej przystępna niż silentbloków. Każdy musi sobie wybrać sam ;-) |
||
strona główna forum
Ostatnie posty w tym pokoju: